Nieuwsarchief
/

Bolsward is fietsstad van het Noorden

Bolsward is fietsstad van het Noorden

Bolsward is fietsstad van het Noorden

Wie in Friesland aan professioneel wielrennen denkt, komt als vanzelf op Surhuisterveen. De Profronde in augustus en de Internationale Centrumcross, rond oud en nieuw, zijn al decennialang een begrip. En ook de Pieter Weening Classic, voor toerfietsers, is een vast nummer op de wielerkalender.

Toch is er in Friesland nóg een plek die minstens zo dol is op wielrennen als Surhuisterveen: Bolsward. Op pinkstermaandag was Bolsward start- en finishplaats van alweer de 83ste Fietselfstedentocht, met ook dit keer weer 15.000 deelnemers.

Er is een tweede reden dat Bolsward en de Bolswarders zich graag presenteren als ‘De fietsstad van het Noorden’. Want de stad heeft na 2015 en 2016 ook dit jaar een belangrijke rol in de BinckBank Tour, de enige professionele wielerronde in Nederland (en België).

Op maandag 13 augustus is Bolsward de finishplaats van de eerste etappe van deze profronde, met een groot aantal wereldtoppers in het deelnemersveld. Al een dag eerder kunnen deze klasbakken van zeer dichtbij worden bekeken, want dat vindt in Bolsward de ploegenpresentatie plaats.

Hoewel de samenstelling van de ploegen pas kort voor de start bekend zal zijn, rekent de organisatie op deelname van Tom Dumoulin, de winnaar van vorig jaar, en andere oud-winnaars, onder wie wereldkampioen Peter Sagan, Niki Terpstra en Mark Cavendish.

Er is op zondag 12 augustus sowieso van alles te beleven in Bolsward. Al op de vroege zondagochtend is er een toertocht, over 50 of 100 kilometer. ’s Middags zijn de winkels open en tussen 17 en 19 uur maken de ploegen hun opwachting.

Ook op maandag 13 augustus is het een en al fietsen in de stad. De profs komen drie keer door Bolsward – om 15.00, 15.30 en 16.00 uur – voordat zij er omstreeks 16.30 finishen. Al vanaf 13.00 uur zijn er volop activiteiten, ook voor kinderen, met een eigen ‘kidsride’.

Meer informatie over de activiteiten in Bolsward op 12 en 13 augustus zijn te vinden op www.bolsward.nl

 
Button