Nieuwsarchief
/

Benelux Toertochten: Fietsen in het spoor van de wielertoppers

Benelux Toertochten: Fietsen in het spoor van de wielertoppers

Fietsen in het spoor van de absolute wielertop. Dat kan zaterdag 28 augustus in de eerste Benelux Tour Tocht Het gaat om tochten voor zowel meer geoefende als recreatieve fietsers. Gekozen kan worden uit de afstanden 120 kilometer, 65 kilometer en 25 kilometer. Er kan die dag vanaf 9.30 uur worden gestart in Surhuisterveen (Brasserie Kolkzicht), Burgum (Partycentrum De Pleats) en Dokkum (Brouwerij Dockum). Voor alle deelnemers ligt na afloop een prachtige drinkbus (bidon) gereed als herinnering aan de tocht.

De Benelux Tour Tocht wordt georganiseerd in het kader van de Benelux Tour, de belangrijkste internationale etappewedstrijd voor professionele wielrenners in Nederland en België. De eerste etappe wordt maandag 30 augustus verreden tussen Surhuisterveen en Dokkum. Aan de start verschijnen wereldtoppers als Mathieu van der Poel, Tom Dumoulin, de Belg Greg van Avermaet. De toertochten op 28 augustus volgen (delen van) de route die ook door de professionele wielrenners wordt gereden. “We laten het andere Friesland zien”, verduidelijkt coördinator Jack Bouw. Hij is zowel aan het organiserende Wielercomité Surhuisterveen als aan de Toerfietsclub TFC Surhuisterveen verbonden.

Professionals

“Voor de langste afstand van 120 kilometer volgen we zoveel mogelijk de route die ook de professionals twee dagen later moeten fietsen. Daarnaast hebben we vanuit Surhuisterveen, Burgum en Dokkum routes over 65 en 25 kilometer uitgezet. De kortste afstand betreft eigenlijk een familietocht in het kader van ‘Happen en Doortrappen’, mede dankzij steun van provincie en gemeenten.”

Fietsen is gezond en daarom staan de verschillende gemeenten en andere betrokkenen vierkant achter de organisatie. “We garanderen dat op de drie locaties corona-proof kan wordt gestart. Enkele weken geleden lukte dat ook tijdens onze Pieter Weening Classic in Surhuisterveen.” Halverwege juli trok dat evenement zo’n 1500 deelnemers. “We zien het als een uitdaging om dat aantal ook in de Benelux Tour Tocht aan de start te krijgen. Gezien de enthousiaste reacties moet dat zeker mogelijk zijn”, aldus Bouw. De verschillende tochten worden georganiseerd onder de vlag van de NTFU, de Nederlandse toerfietsbond. Er is gekozen voor mooie routes door een afwisselend landschap, waarbij de veiligheid van de deelnemers voorop staat.

De langste routes van 65 en 120 kilometer zijn volledig bepijld. Fietsliefhebbers kunnen de routes ook downloaden en op de fietscomputer plaatsen. Deelnemers aan de familietocht van circa 25 kilometer ontvangen een routebeschrijving. Inschrijven kan digitaal via www.fietssport.nl/toertochten/51116 of op 28 augustus bij een startlocatie. Inmiddels hebben de eerste deelnemers zich gemeld: Gemeentebestuurders uit de regio starten die dag om 9.00 uur.

 
Button