Nieuwsarchief
/

a.s. Zaterdag de eerste 'echte' ronde van Surhuisterveen

a.s. Zaterdag de eerste

Een vleugje nostalgie… Uit De Feanster van vrijdag 19 september 1952

a.s. Zaterdag zal de eerste “echte” ronde van Surhuisterveen verreden worden.

Nu niet als verleden jaar een onderlinge wedstrijd voor leden van de Wielerclub uit Leeuwarden, maar een wedstrijd die officieel door de Nederlandsche Rijwielunie georganiseerd wordt.

Dat ook van de zijde der renners grote belangstelling bestaat, moge blijken uit het feit, dat nu reeds 42 renners gecontracteerd zijn, terwijl nog dagelijks nieuwe aanvragen binnenkomen. Deze laatkomers zullen echter wel niet toegelaten worden, daar om veiligheidsredenen niet meer renners tegelijk op het parcours mogen starten. Alle kopstukken uit de Noordelijke rennerswereld zullen aanwezig zijn, om elkaar de fraaie prijzen te betwisten. Namen als Fré Mik uit Veendam, Drewis Kooistra uit Groningen, Sjabbe Hoving uit Hoogkerk en Kloosterziel uit Zwolle spreken voor zichzelf.

Zes luidsprekers en een speciale reporter, een vakman

Natuurlijk wordt weer gereden op het van ouds bekende parcours. De gevaarlijke bocht dr. Van Kammenstraat-Langelaan is uit veiligheidsoverwegingen minder scherp gemaakt, zodat de renners hier niet te veel snelheid hoeven te verliezen. Belangrijk meer stroo dan vorig jaar zal in de bochten geplaatst worden, daar bij de veel hogere snelheden waarmee gereden wordt het gevaar om uit de bocht te vliegen natuurlijk ook veel groter is.

Om het gehele parcours zal de wedstrijd van ogenblik tot ogenblik gevolgd kunnen worden, daar de zes luidsprekers het publiek precies op de hoogte zullen houden met wat er gebeurt. Een speciale reporter, deze keer een vakman, die het klappen van de zweep kent, zal de wedstrijd verslaan voor de microfoon.

Daar de entree’s lager zijn dan ergens elders (slechts 50 cent en voor schoolgaande kinderen 25 cent) zal dus ieder in de gelegenheid zijn deze wedstrijden bij te wonen. Een sportmiddag van de eerste rang, van half twee tot ongeveer 6 uur, wordt U hier geboden voor slechts 2 kwartjes, voorwaar, ook nu geldt weer: Als Surhuisterveen iets doet, is het altijd goed!

De koers…

SURHUISTERVEEN.(1952.09.20)

Ronde van Surhuisterveen voor Klaas Wiltjer

Een prachtig rijdende Klaas Wiltjer heeft Zaterdag de Ronde van Surhuisterveen gewonnen, waarmee hij niet alleen de eerste prijs mee naar Middelstum kon nemen, maar tevens omdat hij alleen een ronde voorsprong had genomen, een fraai polshorloge, benevens een karrevracht aan premies. De nieuwelingen en amateurs reden gelijktijdig en beide categorieën reden tevens dezelfde afstand (70 K.M.). Zeven ronden waren er verreden toen Klaas Wiltjer een premiesprint won en getrouw zijn tactiek ging hij onmiddellijk door. Het duurde niet lang of hij had reeds een voorsprong van ongeveer 150 meter genomen en eerst toen begonnen Fré Mik en de nieuweling H. Wolf uit Zwolle aan de achtervolging. Klaas Wiltjer had echter in deze course „macht" genoeg om in een straf tempo door te gaan en hij gaf zijn beide achtervolgers geen kans hem terug te halen. Met Wolf en Mik waren aanvankelijk ook Biel en Kruger aan de achtervolging begonnen, doch deze twee zakten al spoedig terug. Wiltjer nam zijn ronde snel. In de 25e ronde had hij reeds weer aansluiting bij het peleton en niet lang daarna demarreerde hij opnieuw om Mik en Wolf te beletten ook een ronde te nemen. Met hem gingen mee Warta, Kloosterziel, Nieuwenhuis, Nijkamp, De Roo en Hoving. Het werd een enorme jacht en tegen deze gezamenlijke achtervolging waren Mik en Wolf niet bestand De groep had ze gauw te pakken, niet alleen Mik en Wolf, maar daarna zelfs ook het peleton. Kort voor het einde trok Mik er plotseling tussen uit. Het werd van de sterke Pekeler een fantastische rush, een strijd tegen het rondenbord. Mik slaagde niet, hij kwam 150 meter te kort, maar zijn huzarenstuk was er niet minder om. De uitslag werd:

Amateurs en Nieuwelingen: 1. K. Wiltjer (Middelstum) 70 K.M. in 1 uur 58 min.; 2. F. Mik (Nw.-Pekela); 3. E. Kloosterziel (Wezep); 4. J. Nieuwenhuis (Zwolle); 5. M. van Dekken (Hoogkerk); 6. E. Warta (Groningen); 7. H. de Roo (Nw.-Amsterdam); 8. C. G. Zondag (Delfzijl)

Uit Wielersport

Naast de wedstrijd voor amateurs en nieuwelingen waren er twee voorwedstrijden voor junioren: een op racefietsen en een op gewone fietsen. Hieronder het premieschema voor de junioren.