Nieuwsarchief
/

Arjan Stroetinga geëerd met gouden bondsspeld KNSB

Arjan Stroetinga geëerd met gouden bondsspeld KNSB

Foto BDA - Arjan Stroetinga tijdens de Profronde van Surhuisterveen

Arjan Stroetinga werd na afloop van de 3e Marathoncupwedstrijd in Heerenveen onderscheiden met de gouden bondsspeld van de KNSB.

Stroetinga is de vierde marathonschaatser na Evert van Benthem, Jan Maarten Heideman en Jan Roelof Kruithof die de onderscheiding kreeg voor zijn prestaties in het marathonschaatsen.

Voorafgaand aan de marathon namen de gestopte schaatsers waaronder Arjen Stroetinga, Bob de Vries en Jouke Hoogeveen afscheid.

Arjan Stoetinga stopte met schaatsen

Arjan Stroetinga stopte aan het eind van vorig seizoen met schaatsen. "Het is mooi geweest", zegt de autoverkoper.

"Ik heb een mooie carrière gehad en kan nu nog zeggen dat ik in mijn laatste jaar met de besten kon meekomen." Stroetinga pakte nog zilver op de massastart op het WK afstanden. "Alleen voor een Elfstedentocht was ik doorgegaan, maar dat is zo lastig te plannen. Dat is wel jammer, dat ik die niet heb meegemaakt." Stroetinga was in 1997 vijftien jaar.

Volgend jaar zijn de Olympische Spelen in Peking. Met het zilver op de massastart zou je zeggen dat hij er nog een jaar aan vastplakt. "Maar dat zie ik niet zitten. Ik heb mij al zo vaak bewezen op de massastart en toch geen plek gekregen op de Spelen. Niemand geeft mij de garantie dat ik word geselecteerd voor de Spelen. "Het is goed zo."

Zeven keer Nederlands kampioen

Stroetigna, geboren in Oosterwolde, werd zeven keer Nederlands kampioen op kunstijs. Daarmee is hij recordhouder. Vier andere schaatsers hebben drie keer de titel gepakt, maar die komen niet in de buurt van de zeven titels van Stroetinga. Hij won het Open Nederlands Kampioenschap op de Weissensee, de 100 van Eernewoude en pakte 59 overwinningen in het marathonseizoen.

Stroetinga pakte vijf keer de Nederlandse titel op de massastart. In 2015 werd hij wereldkampioen massastart en een jaar later pakte hij de wereldtitel op de achtervolging. Twee weken geleden pakte hij nog zilver op het WK afstanden in Thialf door tweede te worden op de massastart achter Joey Mantia. Broer Wim stopte eind vorig jaar met wielrennen.

In 2015 won Arjan Stroetinga de GP Formido op de gloednieuwe ijsbaan van Surhuisterveen. Sinds 2007 maakte hij deel uit van de ploegen van Jillert Anema. Onlangs stopte ook ploeggenoot Bob de Vries uit Stroetinga voor.


 
Button