Nieuwsarchief
/

Aanleg tweede ontsluiting Lauwerskwartier Surhuisterveen in 2020

Aanleg tweede ontsluiting Lauwerskwartier Surhuisterveen in 2020

Aanleg tweede ontsluiting Lauwerskwartier Surhuisterveen in 2020

De tweede ontsluiting van bedrijventerrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen wordt in 2021 aangelegd. De provincie Fryslân gaat de komende periode eerst aan de slag met het gedeelte van de N358 tussen Blauforlaet en de Piramide bij Opende, zo vertelde wethouder Max de Haan donderdagavond in de gemeenteraad van Achtkarspelen.

De fracties toonden zich zeer ingenomen met de tweede ontsluitingsweg van Lauwerskwartier. Deze krijgt een aansluiting op De Skieding, op de ovonde die ter hoogte van de Heidelaan-Wildveld-Poelbuurt komt. De Skieding is de verbindingsweg tussen Surhuisterveen en de A7. Theun Nicolai van de PvdA vroeg het college van b. en w. of er een snellere aanleg van de nieuwe ontsluiting dan 2021 mogelijk is. Wethouder De Haan moest daar ontkennend op antwoorden.

Met de aanleg van de tweede ontsluitingsweg van Lauwerskwartier is een totale investering van 1,5 miljoen euro gemoeid. De provincie en de gemeente Achtkarspelen betalen elk de helft van dat bedrag.

Bedrijventerrein Lauwerskwartier heeft momenteel alleen een ontsluiting op de Groningerstraat in Surhuisterveen. Daar is het op werkdagen ’s middags tussen vier en vijf uur door de drukte een behoorlijke chaos, aldus GBA-raadslid Sierd Vegelin. ,,Er doen zich dan tal van gevaarlijke situaties voor, ook voor fietsers.”

In de aanpak van de provinciale weg N358 tussen Buitenpost en de snelweg A7 is ook de realisatie van een fietstunnel bij Surhuizum opgenomen. De politici in Buitenpost spraken donderdagavond van een ‘prima deal’ die Achtkarspelen voor dit project met de provincie heeft gesloten.

De fietstunnel kost drie miljoen euro en die kosten neemt de provincie geheel voor haar rekening. Diverse raadsleden van Achtkarspelen roemden met name de inzet van een drietal Statenleden uit de gemeente. ,,Zij hebben prima werk geleverd.”

 
Button