Nieuwsarchief
/

PROFS STRIJDEN OM GOUDEN FIETS

 PROFS STRIJDEN OM GOUDEN FIETS

Foto v.l.n.r. Hennie Kuiper, Gouden Fiets winnaar 1986 Theo Smit en Tourwinnaar 1968 Jan Janssen

Theo Smit is nog altijd  trots op de gouden fiets die hij in 1986 in Surhuisterveen won. De Amsterdammer zegevierde dat jaar in de profronde door in de eindsprint Henk Lubberding en Gert Jakobs te verslaan.  “Ik denk dat het voor iedereen een verrassing was”, blikt Theo Smit terug. “Ik was dat jaar zeker geen favoriet, maar was gebrand op de zege.”

Hij trad ruim dertig jaar geleden in de voetsporen van onder meer Joop Zoetemelk en Jan Raas.  “Ik was er ontzettend blij mee. De fiets staat nog steeds bij ons in huis”, aldus Smit. “Het was toen een bijzondere prijs. En voor ons is ie dat nog steeds.” De Noord-Hollander, 71 inmiddels, beschikte over een vlijmscherp eindschot. Dat bezorgde hem zowel in de Tour de France als de ronde van Spanje twee etappezeges en ook werd hij nationaal sprintkampioen.

Vorige maand reed Theo Smit samen met Hennie Kuiper en oud- Tourwinnaar Jan Janssen  opnieuw over het Feanster wielerparkoers en hij had voor die gelegenheid zelfs zijn gouden fiets meegebracht naar Surhuisterveen. “Dit zijn voor mij de mooie herinneringen aan mijn actieve loopbaan”, hield hij de beide anderen voor.

De gouden fiets werd in de beginjaren van het profcriterium beschikbaar gesteld  door de Spaar en Voorschotbank. Momenteel wordt de ereprijs beschikbaar gesteld door Bedrijfsadvies Noord-Nederland (BNN)  van ondernemer Romke Kooyenga. “Ook dit jaar zijn wij weer van de partij. Het is geweldig dat de profronde weer op de wielerkalender staat”, aldus Kooyenga “Wat ons betreft blijft de  gouden fiets aan het evenement verbonden.”

 

 
Button