Arrow icon-search home mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin2 WhatsApp

Koninklijke onderscheiding consul Wolter Zwart

10-11-2017

Consul Wolter Zwart van district Noord van de KNWU is vrijdagmorgen koninklijk onderscheiden. De supervrijwilliger uit Heerenveen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen werden hem in IJsstadion Thialf uitreikt door burgemeester Tjeerd van der Zwan. De 69-jarige inwoner van Heerenveen is al ruim 50 jaar als vrijwilliger actief in de wielersport.

Hurdfytsen/wielrennen

Wolter Zwart, geboren op 17 november 1947 te Terband, kwam al op jonge leeftijd met de wielersport in aanraking. In 1962 bediende hij tijdens de Ronde van Ter Idzard het rondenbord. Met speciale toestemming van de KNWU (hij was nog geen 18!) kwam Zwart in 1964 in het bestuur (penningmeester tot 1984, daarna tot 1994 voorzitter) van WV Olympia te Heerenveen. Daarna werd hij penningmeester, en enige tijd later voorzitter, van de organisatiepoot van Olympia, de Stichting Wielerpromotie Olympia. Niet alleen is Zwart jarenlang jurylid geweest (van 1964 tot 1979 en van 1993 tot heden), ook was hij gedurende vier jaar (van 1978 tot 1982) districtbestuurder van de KNWU in Friesland. Bij het Batavusteam was hij naast ploegleider Piet Hoekstra geruime tijd (van 1979 tot 1988) diens assistent, daarna begeleidde hij het team van WV Olympia en bij de amateurdistrictselectie van Friesland was hij drie jaar ploegleider. Ook heeft Wolter Zwart vele wedstrijden (mede)georganiseerd: aankom- sten van de Profronde van Nederland en Olympia's Tour door Nederland, de Nederlandse kampioenschappen te Warns en Jubbega, de AMEV-tijdritten te Kollum en Leek, vele district kampioenschappen en zo'n slordige 150 criteriums. Met zijn broer Rein en Pieter de Hoog zette hij in 1975 de klassieker Ronde van Zuid-Friesland op poten. Niemand keek vreemd op toen hem tijdens de najaarsvergadering van Olympia in 1989 de erespeld van verdienste werd opgespeld. Tijdens de jubileumreceptie van Olympia in 1994 ontving Wolter Zwart, toen woonachtig in Nieuwebrug, uit handen van bondsvoorzitter Joop Atsma de KNWU-onderscheiding het Zilveren Wiel. Als consul van het district Noord van de KNWU is Zwart de opvolger van Lammert van Hall. Daarnaast is hij actief in de "Commissie Jury en Reglementen" van de KNWU.

Schaatsen - voetbal

De Feanster is ook al 50 jaar actief als organisator van de vrijwilligersorganisatie van stewards en parkeerwachters van de Koninklijke IJsvereniging Thialf. Daarnaast was hij vele jaren scheidsrechter bij het marathonschaatsen. Ook het voetbal ligt hem na aan het hart. Al 20 jaar maakt hij als penningmeester deel uit van de vrijwilligersorganisatie Aktie '67 van SC Heerenveen.

Met dank aan het Fries wielerarchief/ Foto: Natasja van der Velde - Zwart

Contact

Stichting Wielercomité Surhuisterveen
P/a Torenvalk 58A
9231 KR Surhuisterveen

E: info@wielrennensurhuisterveen.nl

Kvk: 41001739