Arrow icon-search home mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin2 WhatsApp

Tom Dumoulin wint 36e Profronde van Surhuisterveen

25-07-2017

De 36e Profronde van Surhuisterveen is gisteravondavond gewonnen door Tom Dumoulin. De winnaar van de Giro was Bauke Mollema en Primož Roglič in de eindsprint te snel af. Naar schatting 31.000 mensen kwamen naar Surhuisterveen om hier getuige van te zijn. Vele andere bekeken de uitzending van Podium.TV en NDC Mediagroep, die live verslag gaven van de koers in Surhuisterveen.

>> Bekijk de fotoalbums

Fris en fruitig stond Dumoulin aan de start in het Friese criterium. De Limburger had immers geen Tour de France gereden en had naar eigen zeggen zin om de profronde te rijden, net als maandag al het criterium in Boxmeer. De coureur van Sunweb verscheen als winnaar van de Ronde van Italië uiteraard in zijn roze trui in Surhuisterveen. Een ontsnapping in de slotfase, gevolgd door een sprint waarin hij Mollema en Roglič voorbleef, betekende dat hij de Gouden Fiets in ontvangst mocht nemen uit handen van Sylvana Kooyenga. En zo mocht Dumoulin na de eindzege in de Giro voor het eerst in zijn loopbaan ook de Profronde van Surhuisterveen bijschrijven op zijn erelijst.

Het was hem naar eigen zeggen goed bevallen in het Friese wielermekka. ,,Het is mooi hier; het publiek, de sfeer. Winnen is natuurlijk altijd leuk, waar dan ook. Het was nog even spannend zelfs. Maar ik hoop hier de komende jaren vaker te rijden en te winnen.” Mollema kon wel leven met zijn tweede plek. ,,Hier koersen vind ik al jaren leuk, maar het is ook nuttig. Want je maakt toch kilometers in de aanloop naar San Sebastian”, zei de renner van Trek Segafredo na afloop, met het oog op de Classica San Sebastian van aanstaande zaterdag in Spanje. Hij won die wedstrijd vorig jaar.

Nummer drie Primož Roglič, de afgelopen Tour de eerste Sloveen ooit die in La Grande Boucle een etappe wist te winnen, bleef in Surhuisterveen verrassend zijn ploegmaat Dylan Groenewegen van LottoNL-Jumbo voor in de uitslag. Groenewegen werd vierde door met een banddikte verschil Sunwebs Ramon Sinkeldam te kloppen op de streep. Bij het NK was het onlangs juist nog SInkeldam die hem klopte. Lokale held Pieter Weening won de prijs voor strijdlustigste renner. Een zege zat er voor de man uit Harkema, rijdend voor Roompot, geen moment in. ,,Want ik heb het geprobeerd, maar op Tom stond vandaag geen maat. Hij was te sterk.”

 

De uitslag:

1. Tom Dumoulin

2. Bauke Mollema

3. Primož Roglič

4. Dylan Groenewegen

5. Ramon Sinkeldam

6. Koen de Kort

7. Zdeněk Štybar

8. Maurits Lammertink

9. Albert Timmer

10. Pieter Weening

Kooyenga Groep

Contact

Stichting Wielercomité Surhuisterveen
P/a Torenvalk 58A
9231 KR Surhuisterveen

E: info@wielrennensurhuisterveen.nl

Kvk: 41001739