Nieuwsarchief
/

Zilver voor Leonie Bentveld en Lars van der Haar op WK Fayettevile (USA); 8e titel Vos

Zilver voor Leonie Bentveld en Lars van der Haar op WK Fayettevile (USA); 8e titel Vos

Foto - Podium WK junior-vrouwen v.l.n.r. Leonie Bentveld, Zoe Backstedt en Lauren Molengraaf

Leonie Bentveld uit Burgum veroverde op het WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville bij de junior-vrouwen zilver. Kampioene werd de Britse Zoe Backstedt, de dochter van Magnus Backstedt, de oud-winnaar van Parijs-Roubaix 2004. Met toestemming van haar coach mocht ze op de eerste serieuze klim demarreren. Dat deed ze en de rest van het deelnemersveld moest het antwoord schuldig blijven. Bentveld raakte in de openingsfase verstrikt in de kluwen van de koers, maar herstelde zich knap en nestelde zich onbedreigd op de tweede plaats. "Dat ik in het begin de slag miste, baalde ik wel van, maar het WK rijden wat een belevenis!". Lauren Molengraaf reed solo naar de derde plaats. Na haar WK-titel op de weg in het Belgische Leuven, het EK veldrijden op de VAM-berg nu dus opnieuw succes voor Backstedt.

De uitslag: 1. Zoe Backstedt (Gbr.); 2. Leonie Bentveld op 32 seconden; 3. Lauren Molengraaf op 57"; 4. Ella Mclean-Howell (Gbr.) op 1'06"; 5. Federica Venturelli (It.) op 1'09"; 6. Lilou Fabregue (Fr.) op 1'09"; 7. Ava Holmgren (Can.) op 1'38"; 8. Isabella Holmgren (Can.) op 1'49"; 9. Alma Johansson (Zwe.) op 1'57"; 10. Julia Kopecky (Tsj.) op 2'03".

Bij de beloften-mannen won Joran Wyseure. De Belg ging in het begin van de tweede ronde op avontuur. "Ik kon goed mijn tempo vasthouden vandaag", vertelde Wyseure aan de meet. "Met dank ook aan mijn ploeggenoten". Met een rondenlange solo pakte hij de mondiale titel. Wyseure kreeg twee landgenoten mee op het podium Emiel Verstrynge (2e) en Thibau Nys (3e). Beste Nederlander was Mees Hendrikx op de vierde plaats voor de Brit Cameron Mason. Ryan Kamp werd zesde en Pim Ronhaar achtste.

Achtste wereldtitel veldrijden voor Marianne Vos

Bij de elite-vrouwen werd het een tweestrijd tussen de uittredende kampioene Lucinda Brand en Marianne Vos. De beide oranje kemphanen gaven elkaar geen duimbreed toe, zodat de sprint de beslissing moest brengen. Vos won. De achtste wereldtitel voor de Brabantse, die ook acht keer de Centrumcross Surhuisterveen won. De laatste titel van Vos dateerde van 2014. "Het was niet gemakkelijk. We waren aan elkaar gewaagd",meldde Vos aan de meet. Ceylin del Carmen Alvarado verspeelde het brons in de laatste ronde door een val. De Italiaanse Silvia Persico kwam nu mee op het podium. 

De verdere uitslag: 4. Ceylin del Carmen Alvarado; 5. Yara Kastelijn; 6. Manon Bakker; 7. Maghalie Rochette (Can.); 8. Helene Clauzel (Fr.); 9. Inge van der Heijden; 10. Sanne Cant (B.). 

Voor David Haverdings uit Tynaarlo werd het WK een grote teleurstelling bij de junior-mannen. De grote favoriet verspeelde zijn titelkansen na een val in de tweede ronde. Voorin dicteerden de Zwitser Jan Christen, Europees kampioen Aaron Dockx en de Brit Nathan Smith de koers. In de sprint was Christen de snelste voor Dockx en Smith. Haverdings werd negende.

Bij de beloften-vrouwen dicteerden de drie Nederlandse vrouwen het koersverloop: uittredend wereldkampioene Fem van Empel, Europees kampioene Shirin van Anrooij en Fem van Empel. Het venijn zat voor Van Empel in de laatste ronde. De snelste van de drie ging onderuit en verspeelde haar titelkansen. Pieterse werd achterhaald door Van Anrooij, maar wist toch in de sprint te winnen.

Bij de elite-mannen maakte de jonge Brit Tom Pidcock zijn favorietenrol waar. Voor half koers trok hij zijn plan en reed naar een voorsprong van ruim dertig seconden. De renner van INEOS Grenadiers was duidelijk een maatje te groot. In de finale roerde Lars van der Haar zich. Eli Iserbyt reageerde. Gezamelijk reden ze naar de meet. In de sprint won Van der Haar.

De uitslag: 1. Tom Pidcock (Gbr.); 2. Lars van der Haar; 3. Eli Iserbyt; 4. Michael Vanthourenhout; 5. Clement Venturini (It.); 6. Toon Aerts; 7. Jens Adams; 8. Laurens Sweeck; 9. Kevin Kuhn (Zwi.); 10. Daan Soete; 26. Corne van Kessel

 

 
Button