Nieuwsarchief
/

Wout van Aert op indrukwekkende wijze wereldkampioen

Wout van Aert op indrukwekkende wijze wereldkampioen

Al in de tweede ronde leek vader Adrie van der Poel de handdoek in de ring te werpen. “Het is beslist denk ik”, vertelde de bouwer van het loodzware parkoers aan de tv-kijkers. Van Aert leek in een zetel te zitten, De in Surhuisterveen tot Nederlands kampioen gekroonde Mathieu van der Poel ploeterde op 50 seconden van de koploper samen met Michael Vanthourenhout op eerbiedige afstand. Adrie van der Poel: “Dit scenario zat erin, of Mathieu rijdt iedereen in het begin aan flarden of het gaat zoals het nu gaat. Erg jammer.” Het leek er halverwege de koers op dat het in veler ogen prachtige parcours zich tegen iedereen keerde maar niet tegen de ontketende Wout van Aert. “Prachtig, super fraai, technisch”, sprak Richard Groendaal. “De beste gaat hier winnen.” En daar ging het steeds meer op lijken.

                                          Het beslissende moment

De beste renner van het huidige seizoen, Mathieu van der Poel, toonde net als vorig jaar dat hij ook maar een mens is. Was het de vorm van de dag, de spanning, wie zal het zeggen. “Het overkwam mij in het verleden ook wel”, aldus Sven Nys. “Het hele seizoen alles winnen en op de dag suprème lukt het dan net niet.”

Dat gezegd hebbende gaat Van Aert onderuit en raakt een paaltje. Het kan de Belg niet deren en heeft al bijna twee minuten voorsprong op Vanthourenhout, Van der Poel en Aerts. Langs het parcours moedigen de vele Belgische fans de toekomstige kampioen luid aan en kijken de Nederlandse supporters lijdzaam toe. Het zal een Belgisch feestje worden zien ook zij.

Met nog een ronde te gaan lijkt er voor Van der Poel niet meer in te zitten dan een bronzen plak. Vanthourenhout koerst op zilver terwijl Aerts zo het lijkt de derde plek van Van der Poel niet meer kan bedreigen. “Dit heeft niet met druk te maken. Mathieu is vandaag gewoon niet bij machte om de hoofdrol hier voor zich op te eisen”, denkt vader Adrie. “Zo slecht rijdt hij niet hoor, anders koers je niet op de derde positie.” Tijdens de laatste fietswissel verschijnt de eerste grijns op het gezicht van Van Aert. Met de riante voorsprong als wetenschap kan hij met een gerust gevoel richting finish. Het wachten is op wie het zilver gaat veroveren. Het wordt Michael Vanthourenhout met vlak daar achter de ontgoochelde Mathieu van der Poel. Lars van der Haar wordt knap vijfde.

Voor meer nieuws op wielerflits en alle uitslagen klikt u HIER

 
Button