Nieuwsarchief
/

Na enerverend duel Mathieu van der Poel wereldkampioen in eigen Hoogerheide

Na enerverend duel Mathieu van der Poel wereldkampioen in eigen Hoogerheide

Mathieu van der Poel sprintte na een enerverend duel met eeuwige rivaal Wout van Aert naar zijn vijfde wereldtitel. In de eigen achtertuin in Hoogerheide realiseerde de Nederlander een van zijn mooiste overwinningen. "Deze zal ik niet gauw vergeten". Een relaxte Van der Poel maakte de koers hard, maar Van Aert paste niet. De eindsprint moest de beslissing brengen. Voor de balken nam Van Aert de leiding. Van der Poel liet de Belg begaan en bleef in zijn wiel en dwong hem in de sprint de koppositie op. Vanuit het wiel van de Jumbo-Visma renner ging Van der Poel de sprint aan en reed resoluut naar de regenboogtrui. "Daar heb ik een foutje gemaakt", meldde een ontgoochelde Van Aert na de finish. "In deze situatie had had ik van kop af aan de sprint aan moeten trekken, toen plan A om het uit tweede positie niet lukte. Mathieu was vandaag de sterkste".

Eli Iserbyt veroverde brons voor een sterkrijdende Lars van der Haar. De niet fitte Joris Nieuwenhuis, die een sterk begin kende, maar later duidelijk gas terugnemen, finishte als 26ste. 

De uitslag: 1. Mathieu van der Poel; 2. Wout van Aert; 3. Eli Iserbyt; 4. Lars van der Haar; 5. Michael Vanthourenhout; 6. Gerben Kuypers; 7. Laurens Sweeck; 8. Cameron Mason (Gbr.); 9. Clement Venturini (Fr.); 10. Jens Adams; 16. Pim Ronhaar; 20. Mees Hendrikx; 26. Joris Nieuwenhuis

Shirin van Anrooy maakt favorietenrol waar bij beloften-vrouwen; Leonie Bentveld knap 7e

"Ik voelde de druk van favoriet zijn", vertelde Van Anrooij. Maar de Zeeuwse bleef in zich zelf geloven. Vanuit het vertrek zette ze de koers naar haar hand en reed zich in de regenboogtrui. "Een mooie afsluiting van mijn beloftentijd". Het Britse toptalent Zoe Backstedt reed naar het zilver voor de Tsjechische Krisytina Zemankova. 

De uitslag: 1. Shirin van Anrooij; 2. Zoe Backstedt (Gbr.); 3. Krisytina Zemankova (Tsj.); 4. Amandine Fouguenet (Fr.); 5. Marie Schreiber (Lux.); 6. Line Burquier (Fr.); 7. Leonie Bentveld; 8. Judith Krahl (Dld.); 9. Lauriane Duraffourg (Fr.); 10. Julie Brouwers

Bij de junioren won de Fransman Leo Bisiaux voor de Nederlander Senna Remijn en de Belg Yordi Corsus. Floris Haverdings werd veertiende.

Titels voor Fem van Empel en Team Relay

Na de Team Relay was er bij de vrouwen ook goud voor Fem van Empel. De winnares van de Wereldbeker liet er in Hoogerheide geen twijfel over bestaan wie de sterkste was. De start van een andere favoriet, Puck Pieterse, was niet perfect, maar ze meldde zich weer snel in de kop van de koers. Nadat Lucinda Brand was aangesloten bij Fem van Empel en Puck Pieterse ging laatst genoemde onderuit en reed achter de feiten aan. Van Empel was gevlogen. Ze waren torenhoog favoriete. "Ik ben heel blij met deze titel. Er valt een last van mijn schouders. Ik bedank al die mensen die mij gesteund hebben. Ik heb vertrouwen gehouden in mijn kunnen. Ook in de koers."

De uitslag: 1. Fem van Empel; 2. Puck Pieterse; 3. Lucinda Brand; 4. Silvia Persico (It.); 5. Ceylin del Carmen Alvarado; 6. Annemarie Worst; 7. Inge van der Heijden; 8. Denise Betsma; 9. Maghalie Rochette (Can.); 10. Hélène Clauzel (Fr.)

Beloftentitel voor Thibau Nys en zilver voor Tibor del Grosso

Thibau Nys was een klasse apart bij de beloften-mannen. In de tweede ronde reed de favoriete Belg weg bij zijn concurrenten. De Noorddrent Tibor del Grosse greep het zilver.

Bij de junioren-vrouwen eindigde torenhoog favoriete op een teleurstellende zevende plaats. Na een val kreeg ze een lekke achterband en reed vanaf dat moment achter de feiten aan. "Ik kan mijzelf niks verwijten", vertelde een zwaar teleurgestelde Molengraaf aan de meet. Kampioene werd de Canadese Isabella Holgren voor haar tweelingzus Ava Holmgren. De Française Célia Gery veroverde het brons.

Goud Team Relay met Leonie Bentveld

Team Relay wint eerste goud op WK veldrijden in Hoogerheide met Leonie Bentveld. Een nieuw onderdeel dat vorig jaar voor het eerst werd verreden in het Amerikaanse Fayetteville met Italië als winnaar voor USA en België. Een onderdeel dat is overgewaaid uit het MTB. Nederland ontbrak toen.

Elke ploeg bestond uit zes deelnemers, die elk 1 ronde over het WK parcours reed op tijd. De Nederlandse ploeg bestond uit de junioren Lauren Molengraaf en Guus van Eijnden, de beloften Leonie Bentveld en Tibor del Grosso en de elite-renster/-renner Fem van Empel en Ryan Kamp.

De Noorddrent Tibor del Grosso nam de start voor zijn rekening en wist een voorsprong op te bouwen. Terwijl de Britten naderbij kwamen tot op twee seconden winst Fem van Empel de voorsprong naar 30 seconden op te schroeven. Ryan Kamp reed de slotronde en wist te voorsprong vast te houden ten opzichte van de opkomende Brit Thomas Mein en de Belg Laurens Sweeck.

De uitslag: 1. Nederland; 2. Groot-Brittannië op 31 seconden; 3. België op 33 seconden; 4. Frankrijk op 37 seconden; 5. Italië op 52 seconden

 

 
Button