Nieuwsarchief
/

Surhuisterveen drie pleinen erbij

reconstructie-action

Foto DBA - Parkeerterrein Action wordt op dit moment onder handen genomen.

Surhuisterveen drie pleinen ‘erbij’

Surhuisterveen krijgt er binnenkort, naast het Torenplein, nog drie pleinen bij. De openbare parkeerterreinen in het centum krijgen namelijk een naam. Deze naam verwijst naar het verleden van de betreffende locatie.

Het parkeerterrein bij supermarkt Lidl krijgt de naam IJsbaanplein. Touwbaanplein is de naam voor het parkeerterrein bij supermark Albert Heijn en Brasserie Kolkzicht. Het parkeerterrein bij Action wordt Zuivelplein.

Bij de keuze voor de naamgeving heeft de gemeente Achtkarspelen Plaatselijk Belang Surhuisterveen, de Feanster ondernemersvereniging H&I en de Stichting Oud-Achtkarspelen betrokken om mee te denken. De drie partijen hadden de voorkeur om de drie pleinen te vernoemen naar de historische invulling van de betreffende locatie. De voorkeur van de drie ‘meedenkers’ gaat uit naar Nederlandstalige namen. De gemeente stelde aanvankelijk Friestalige namen voor. Dit stuitte, zo meldde Nieuwsblad Noordoost Friesland dinsdag jl., op weerstand bij de verenigingen en de stichting. Zij wezen daarbij onder andere op het verzorgingsgebied van het winkelcentrum Surhuisterveen dat voor een flink gedeelte in de provincie Groningen ligt. ,,Deze kopers spreken over het algemeen geen Fries.”

Centrumplan

De naamgeving van de parkeerterreinen maakt onderdeel uit van het Centrumplan Surhuisterveen, dat momenteel volop in uitvoering is. De pleinnamen zullen worden gebruikt voor een betere vindbaarheid van de terreinen. Het is de bedoeling om op elk parkeerterrein een zuil neer te zetten met daarop informatie over de pleinnaam met daarbij wellicht een afbeelding.

,,Hier kan de Nederlandse en de Friese naam gezet worden. Op deze manier krijgen de parkeerterreinen een eigen identiteit en vormt dit een toevoeging voor het dorp”, aldus het college.

Over de namen van de parkeerterreinen in Surhuisterveen wordt volgende week door de gemeenteraad van Achtkarspelen gesproken.

Het punt is op verzoek van de FNP-fractie op de politieke agenda gezet. De partij heeft al aangegeven voorstander te zijn van ‘moaie Frysktalige pleinen’ in Surhuisterveen.

Bron: Nieuwsblad Noordoost Friesland

 

 

 
Button