Nieuwsarchief
/

Peter Sagan stopt na dit seizoen als wegrenner

Peter Sagan stopt na dit seizoen als wegrenner

Peter Sagan (33) stopt na dit seizoen als wegrenner. Dat maakte de Slowaak deze week bekend. Volgend jaar zal de drievoudige wereldkampioen op de weg nog een aantal kleine koersen rijden in het shirt van TotalEnergies in functie van de kwalificatie voor de Olympische mountainbikewedstrijd in Parijs 2024. De Olympische rit zijn laatste kunstje.

‘Dan is de cirkel rond. Ik ben begonnen met mountainbiken en ik sluit er mee af. Ik leg me zelf geen druk op. Ik wil me amuseren.’

Sagan debuteerde in 2010 in WorldTour bij Liquigas-Domo en was één van de succesvolste renners van het afgelopen decennium. In de Tour de France won hij zeven keer de groene trui en boekte 12 etappeoverwinningen. In de Vuelta stond de teller op vier en de Giro op twee.

Klassiek schreef hij de Ronde van Vlaanderen (2016), Parijs-Roubaix (2018) en Gent-Welvelgem (2013, 2016 en 2018) op zijn naam. Daarnaast was de Europese kampioen (2016) succesvol in de E3 Harelbeke (2014), Ronde van Polen (2011), GP Quebec (2016, 2017) en GP Montreal (2013).

Peter Sagan wint Profronde Surhuisterveen

Podium Profronde Surhuisterveen 2012 - vlnr. Peter Sagan, Mark Cavandisch en Pieter Weening

Peter Sagan won in 2015 de 34ste Profronde van Surhuisterveen. De Slowaakse winnaar van de groene trui in de Tour de France schudde in een enerverende finale Robert Gesink en Bauke Mollema van zich af. Gesink kwam als tweede over de meet. Mollema finishte als derde. Uit handen van prins Pieter Christiaan kreeg hij de Gouden Fiets.

In 2012 werd Sagan in Surhuisterveen na een millimetersprint nipt geklopt door wereldkampioen Mark Cavendish. Pieter Weening werd derde.

Foto archief WCS - Sagan ontvangt de Gouden Fiets uit handen van Prins Pieter Christiaan.