Nieuwsarchief
/

Annemiek van Vleuten pakt verrassend wereldtitel

Annemiek van Vleuten pakt verrassend wereldtitel

Annemiek van Vleuten pakte in het Australische Wollongong verrassend de wereldtitel bij de vrouwen. Na haar harde val woensdag in de Mixed Replay leek er voor haar geen favorieten rol weggelegd. Ondanks een breuk in de elleboog stond ze toch aan het vertrek om in dienst van Marianne Vos er het beste van te maken net als Ellen van Dijk die veel werk opknapte.

In de finale misten de Nederlandse vrouwen de slag toen vijf vrouwen weg reden. De samenwerking was echter niet optimaal. In de laatste kilometer sloten de achtervolgers met Annemiek van Vleuten onder leiding van de Zwitserse Elise Chabbey aan. Op volle snelheid was het voor Van Vleuten er-op-en-erover. In een streep reed ze naar haar tweede wereldtitel op de weg. "Niet te geloven", vertelde de winnares van de Giro, de Tour en de Vuelta aan de finish. "Toen Marianne er niet bij zat, was er voor mijn maar een kans om te winnen en dat was wegrijden. Sprinten had geen zin". De Belgische Lotte Kopecky sprintte naar de tweede plaats voor de Italiaanse Silvia Persico.

De laatste tien jaar won de inmiddels gestopte Anna van der Breggen drie keer de wereldtitel (2018, 2019 en 2020), Chantal Blaak won in 2017 en Marianne Vos was in 2012 en 2013 de sterkste.

Zoe Bäckstedt won bij de junior-vrouwen. Nienke Vinke pakte het brons.

Foto archief WCS - Ellen van Dijk won 3 maart jl. de tijdrit in de Bloeizone Fryslân Tour in Surhuisterveen

 
Button