Nieuwsarchief
/

‘Heel Surhuisterveen Zwemt’ mee met Maarten van der Weijden

‘Heel Surhuisterveen Zwemt’ mee met Maarten van der Weijden
Surhuisterveen - Op 18 tot en met 20 augustus 2018 zwemt Maarten van der Weijden langs de elf steden in Friesland.

Van der Weijden wil daarbij zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar de genezing van kanker. ,,Een prachtig initiatief”, vindt  Jack Bouw uit Surhuisterveen, die het geweldig zou vinden als ook Surhuisterveen daaraan haar bijdrage kan leveren. 

In overleg met vertegenwoordigers van zwembad Wettervlecke te Surhuisterveen - het zwembad wordt belangeloos ter beschikking gesteld - is besloten om op vrijdag 13 juli een grote inzamelingsactie te houden. Onder het motto ‘Heel Surhuisterveen Zwemt’ wordt getracht zoveel mogelijk geld in te zamelen en het initiatief van Van der Weijden te steunen. Tijdens de zwemtocht over 200 kilometer is het mogelijk om in een stad met Maarten van der Weijden mee te zwemmen over een afstand van 500 of 2000 meter.

Hoe werkt de actie ‘Heel Surhuisterveen Zwemt’? ,,Heel simpel”, legt Jack Bouw uit. ,,Zoek sponsors voor in totaal (minimaal) elf euro en kom op vrijdag 13 juli om 19.30 uur naar het zwembad. Doneer je bijdrage en zwem elf baantjes. Alle deelnemers maken kans om 500 of 2000 meter met Maarten mee te zwemmen.”

Iedereen heeft wel een reden om in actie te komen voor de strijd tegen kanker, stelt Bouw. ,,Ik roep heel Surhuisterveen op om mee te doen. Jouw motivatie om mee te zwemmen kan immers anderen overtuigen om jou te sponsoren. Wat zou het geweldig zijn als namens Surhuisterveen ook één of meerdere deelnemers mee gaan zwemmen met Maarten en een flinke duit geld meenemen. Wij begroeten jullie graag op vrijdagavond 13 juli in het zwembad van Surhuisterveen”, aldus een enthousiaste Jack Bouw. 

Maarten van der Weijden (37) was in zijn jeugd al een talentvol zwemmer. In 1998 won hij tijdens het NK op de 1500 meter zijn eerste gouden medaille. Zijn succesvolle carrière werd in 2001 onderbroken toen hij te horen kreeg dat hij acute lymfatische leukemie had. 

Van der Weijden verbleef een half jaar in het ziekenhuis en onderging vier chemokuren en een stamceltransplantatie. Uiteindelijk duurde het hele proces ruim twee jaar. Na vier jaar werd hij uiteindelijk volledig genezen verklaard. 

Daarna pakte Maarten van der Weijden zijn zwemcarrière weer op met als absoluut hoogtepunt de gouden medaille op de tien kilometer openwaterzwemmen tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008. Hij werd dat jaar tevens uitgeroepen tot ‘Sportman van het jaar’. 

Tijdens de uitverkiezing maakte Van der Weijden bekend te stoppen met zwemmen. Hij zei dit tijdens zijn speech: ,,Nu ik heb kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is na kanker, is de cirkel rond.” Van der Weijden bleef zich inzetten voor de strijd tegen kanker.  

Bron: defeanster.nl


 

 
Button