Nieuwsarchief
/

Van der Poel prolongeert wereldtitel; Fem van Empel WK beloften-vrouwen

matihieu-van-der-poel-sveen-18

Mathieu van der Poel prolongeerde zijn wereldtitel veldrijden in het Belgische Oostende. Zijn vierde wereldtitel bij de profs. De Belgen Wout van Aert en Toon Aerts grepen het zilver en het brons.

Vanuit het vertrek namen de beide kemphanen Wout van Aert en Mathieu van der Poel de koers in handen. In de tweede ronde moest Van der Poel Van Aert laten gaan na een val. "Ik had niet het gevoel dat ik de koers daar aan het verliezen was," meldde Van der Poel. Van Aert leek binnen, maar de koers kantelde in de derde ronde toen Van Aert lek reed. Voor Van der Poel was het erop en erover. De Belg kwam terug tot drie seconden, maar moest twee keer met de voet aan de grond. De Nederlander hield stand en naar mate de koers vorderde, bouwde hij de voorsprong verder uit. "Misschien had ik een beetje geluk dat Wout lek reed," vertelde Van der Poel na de finish. "Ik voelde mij ronde na ronde beter worden. Ik kreeg het parcours meer en meer onder de knie." Het was de laatste cross van het seizoen voor Van der Poel, die de blik de komende weken richt op het naderende wegseizoen. Wout van Aert werd tweede. Toon Aerts reed, voor de derde keer op rij in een WK, naar een verdienstelijke derde stek.

De uitslag: 1. Mathieu van der Poel; 2. Wout van Aert (B.); 3. Toon Aerts (B.); 4. Tom Pidcock (Gbr.); 5. Laurens Sweeck (B.); 6. Michael Vanthourenhout (B.); 7. Eli Iserbyt (B.); 8. Quinten Hermans (B.); 9. Lars van der Haar; 10. Joris Nieuwenhuis.

Nederland scoorde 100% op dit WK veldrijden. Alle vier titels waren Nederland. In totaal wonnen de Nederlanders acht medailles: 4 x goud; 3 x zilver en 1 x brons.

Wereldtitel beloften-vrouwen Fem van Empel

De wereldtitel bij de beloften-vrouwen was voor Fem van Empel. De Brabantse uit Sint-Michielsgestel won solo voor Aniek van Alphen en de Hongaarse Kata Blanka Vas.

Van Empel, 1ste jaars belofte, tekende onlangs een tweejarig profcontract bij Pauwels Sauzen-Bingoal. In de laatste ronde liep ze op het strand weg bij Aniek van Alphen, Kata Blanka Vas en Inge van der Heijden, de beloftenwereldkampioene van 2019. Van der Heijden dicteerde de koers in de eerste twee ronden. Onder aanvoering van Vas werd de Nederlandse kampioene 2018 van Surhuisterveen, ingerekend. Terwijl Van der Heijden kraakte, gingen de andere drie, continu stuivertje wisselend, voor de titel. Van Empel won. "Ongelofelijk om als eerste jaarsbelofte wereldkampioene te worden," vertelde Van Empel aan de finish. "Ik heb gewoon mijn eigen koers gereden en niet naar anderen gekeken. Ik ben trots op mij zelf. Nu ga ik genieten."

De uitslag: 1. Fem van Empel; 2. Aniek van Alphen; 3. Kata Blanka Vas (Hon.); 4. Inge van der Heijden; 5. Francesca Baroni (It.); 6. Puck Pieterse; 7. Manon Bakker; 8. Anna Kay (Den.); 9. Marthe Truyen (B.); 10. Marion Norbert Riberolle (Fr.). 

 
Button