Nieuwsarchief
/

Expositie Herman Snoeijink in museum Hennie Kuiper Native

Expositie Herman Snoeijink in museum Hennie Kuiper Native

Expositie Herman Snoeijink in museum Hennie Kuiper Native

Herman Snoeijink was één van de succesvolste amateurwielrenners van Nederland.

Tijdens het KNWU NK Veldrijden in Surhuisterveen was hij aanwezig  als coach van de veldrijders van Team Sunweb. Lucinda Brand werd kampioene bij de vrouwen. Zondags zag hij Joris Nieuwenhuis naar de titel bij de beloften snellen.

De 66-jarige Denekamper is geen onbekende in Surhuisterveen. In 1977, 1998 en 2004 wist hij de Ronde van Surhuisterveen voor elite-beloften, voorheen de amateurs, te winnen. In totaal won hij tussen 1971 en 1990 72 wedstrijden in de drie noordelijke provincies, meldt het Wielerjaarboek van Foppe ‘Sport’ de Vries. In Nederland en daarbuiten won hij 365 wedstrijden, waaronder twee keer de Ronde van Overijssel, de Hel van Mergelland, de Omloop van de Veenkoloniën en etappes in Olympia’s Tour, de Milk Race, de Ronde van Noorwegen en de Ronde van Rijnland-Palts.

Een andere discipline waarin hij uitblonk, was het veldrijden. In die discipline werd hij vijf keer amateurkampioen van Nederland en won in Fryslân ook de Sparjebirdcross in Hemrik.

Op 17 januari 1991 reed hij te midden van vele wielervrienden in zijn eigen Denekamp een afscheidswedstrijd.

Acht jaar land was hij bondscoach van de Nederlandse veldrijders. In 2004 besloot hij weer te gaan koersen bij de masters. Hij won de Centrumcross dat jaar in Surhuisterveen en in 2006 werd de Denekamper onderwijzer Nederlands en wereldkampioen veldrijden bij de masters.

Foto boven: Herman Snoeijink (l.) tijdens NK Surhuisterveen op het Torenplein in geprek met Gretienus Gommers (r.), wereldkampioen veldrijden 1994 bij de junioren in Koksijde (B.).

Expositie in het Hennie Kuiper museum bij Erve Kuiper

Op 9 januari jl. werd in het bijzijn van vele wielervrienden, familie en diverse toprenners in museum Hennie Kuiper Native bij Erve Kuiper in Denekamp een tijdelijke expositie over de carrière van Herman Snoeijink. De expositie is tot en met 1 april te zien. U kunt er terecht op woensdag van 13.00 – 18.00 uur, zaterdag van 12.00 – 18.00 uur en zondag van 10.00 – 18.00 uur. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van een breed scala aan activiteiten die onder de vlag van Hennie Kuiper Native worden georganiseerd. Vanaf Erve Kuiper worden onder meer fietstoertochten, MTB-tochten en wielerclinics aangeboden. Meer informatie is te vinden op www.ervekuiper.nl.

Museum Kuiper Native is gevestigd aan de Schotbroekweg 2, 7591 ND in Denekamp (Erve Kuiper).

 
Button