Nieuwsarchief
/

Brand wint WB Flamanville en Bentveld derde; Van Empel en Nieuwenhuis de besten in SP Boom

Brand wint WB Flamanville en Bentveld derde; Van Empel en Nieuwenhuis de besten in SP Boom

Foto - Fem van Empel won in SP Boom voor de 9e keer op rij dit seizoen.

Na haar winst in de WB Dublin was het ook in het Franse Flamanville opnieuw raak voor Lucinda Brand. Souverein reed de Nederlandse kampioene van Surhuisterveen 2018 solo naar de winst. Achter haar streden Marie Schreiber en de verrassend sterk rijdende Leonie Bentveld uit Burgum. De Luxemburgse kampioene trok aan het langste eind. Bentveld incasseerde haar eerste podiumplaats in de WB. 'Derde, hier had ik wel van gedroomd, maar niet verwacht', vertelde een blije Bentveld aan de meet. 'Ik voelde me vandaag goed. Dit parcours ligt me wel. Twee jaar geleden won ik hier de WB bij de junioren'.

De verdere uitslag: 4. Denise Betsema; 5. Shirin van Anrooy; 6. Annemarie Worst; 7. Manon Bakker; 8. Inge van der Heijden

In de tussenstand van de WB blijft Ceylin del Carmen Alvarado leidster met 165 punten. Alvardo ontbrak in Frankrijk wegens ziekte. 2. Lucinda Brand 135; 3. Inge van der Heijden 111; 4. Leonie Bentveld 109; 5. Zoe Backstedt 102.

Bij de mannen leek Pim Ronhaar op weg naar zijn derde wereldbekerzege op rij. Eli Iserbyt, de leider in de WB, dacht er anders over en reed het gat op Ronhaar dicht. Een paar 'verdapperingen' van de Belg waren genoeg om de talentvolle Nederlander los te rijden. Lars van der Haar versnelde in de slotronden en vervoegde Ronhaar en greep de tweede plaats achter Iserbyt. Ronhaar werd derde en teamgenoot uit de 'ploeg Nys' Joris Nieuwenhuis vierde. Ryan Kamp werd 8ste en Corne van Kessel 13e. Van der Haar en Ronhaar vertrekken morgen op stage naar Mallorca.

in de wereldbeker blijft Iserbyt leider met 175 punten. 2. Lars van der Haar 151; 3. Pim Ronhaar 128; 4. Joris Nieuwenhuis 102; 5. Ryan Kamp 100.

Van Empel en Nieuwenhuis winnen SP Boom

Na Merksplas won Joris Nieuwenhuis ook de 5e manche van de SP in Boom. Vrijwel de gehele wedstrijd reed de Achterhoeker aan de leiding. Op korte afstand volgde de jonge Brit Cameron Mason, die echter in de slotronden steeds meer moest toegeven. Eli Iserbyt werd derde. 'Ik had vanaf de eerste ronde al een goed gevoel', gaf Nieuwenhuis aan de meet aan. De jonge Noord-Drent Tibor del Grosso reed naart een knappe 12e sterk; In het klassement leidt Iserbyt met 72 punten. Niels Vandeputte en Joris Nieuwenhuis volgen met respectievelijk 49 en 48 punten.

Fem van Empel was ook in de SP Boom afgetekend de beste. Op Provinciaal domein De Schorre legde in de eerste ronden Puck Pieterse de wereldkampioene het vuur na aan de schenen. Een slipper van Pieterse gaf Van Empel vrij spel. Pieterse eindigde op 1.04 minuut als tweede voor Annemarie Worst. Het was de negende zege op rij dit seizoen voor Van Empel. De leidster in de tussenstand, Ceylin del Carmen Alvarado, laat dit weekend wegens ziekte de crossen voor wat ze zijn. De verdere uitslag: 4. Inge van der Heijden; 5. Aniek van Alphen; 6. Denise Betsema; 7. Kata Blanka Vas (Hon.); 8. Sanne Cant; 9. Lindy van Anrooij; 10. Alicia Franck (B.).

Na 5 manches in de SP heeft Annemarie Worst, 64 punten, de leiding in het klassement overgenomen van Ceylin del Carmen Alvarado (59). Aniek van Alphen staat derde met 58 punten. 

Programma WB Flamanville zondag 3 december

10.00 uur junioren vrouwen (geen WB)

12.00 uur junioren mannen (geen WB)

13.40 uur vrouwen en beloften

15.00 uur elite mannen en beloften

De wedstrijden voor vrouwen en mannen worden live uitgezonden op Sporza, VRT 1 en Eurosport 1.

De stand na 5 manches in de WB -zie hieronder bij WB Dublin.

WB Dublin

Lucinda Brand won de wereldbekerwedstrijd in Dublin. In de Ierse hoofdstad nam ze langzaam maar zeker afstand van haar belangrijkste rivale, Ceylin del Carmen Alvarado, de leidster in de WB. Op de meet had Brand 38 seconden voorspong op Alvarado. De jonge Zoe Backstedt werd derde. De Luxemburgse kampioene Marie Schreiber werd vierde voor Inge van der Heijden en Aniek van Alphen. Leonie Bentveld reed naar een keurge tiende stek. ' Dit had ik niet verwacht', vertelde Brand aan de meet.'Door de regen was het parcours erg modderig. Ik had goede benen en kon het volhouden'.

Tussenstand WB na 5 manches: 1. Alvarado 165 punten; 2. Brand  102; 3. Backstedt 95; Van der Heijden 93; 5 Bentveld 84

Bij de mannen een enerverend duel in de finale tussen de beide Belgen Eli Iserbyt en Laurens Sweeck en de jonge Nederlander Pim Ronhaar. De leider in de WB, Iserbyt, kraakte en moest de andere twee laten gaan. Het was er op en er over voor Sweeck, maar de jonge Nederlander vocht zich terug en nam vlak voor de laatste bocht het commando over. In de sprint liet Ronhaar Sweeck kansloos. Iserbyt werd derde en Ryan Kamp zevende. Het was voor Ronhaar de tweede WB zege na Dendermonde.

In het tussenklassement van de WB leidt Iserbyt met 147 punten voor Pim Ronhaar (128) en Van der Haar (121), die Dublin oversloeg.

Bij de beloften won de Noord-Drent Tibor del Grosso zijn tweede WB wedstrijd. 

Kortrijk

Ook in Kortrijk stond er geen maat op wereldkampioene Fem van Empel. Lucinda Brand en Puck Pieterse bleven in eerste instantie op gelijke hoogte, maar moesten met de finale inzicht duidelijk buigen voor de renster van Jumbo-Visma.

De uitslag: 1. Fem van Empel; 2. Lucinda Brand; 3. Puck Pieterse; 4. Denise Betsema; 5. Annemarie Worst

In het klassement na twee wedstrijden leidt Van Empel in de X2O Badkamers Trofee voor Betsema en Brand.

Vier renners melden zich voor de slotronde: Van der Haar, Vanthourenhout, Iserbyt en Mason. Vanthourenhout leek aan het langste eind te trekken maar de Europees kampioen ging onderuit. Thuisrijder iserbyt nam na de val van ploegmaat Vanthourenhout een lichte voorsprong op Van der Haar en won. Cameron Mason werd derde. Corne van Kessel werd vierde. In het klassement nam Van der Haar de leiding over van de afwezige Thibau Nys.

Tussenstand Supeprestige 

In de tussenstand van de Superprestige bij de vrouwen leidt Alvarado met 59 punten voor Worst (51) en Van Alphen (47). Iserbyt leidt in het klassement bij de mannen met 59 punten voor Laurens Sweeck met 39 punten gevolgd door Gerben Kuypers (38), Kevin Kuhn Niels Vandeputte (37) en Felipe Orts Llorett 34.

 

 

 

 
Button