Nieuwsarchief
/

Centrum Surhuisterveen krijgt facelift

Centrum Surhuisterveen krijgt facelift

Centrum Surhuisterveen krijgt facelift

Eindeloos parkeren in de winkelstraat van Surhuisterveen: dat is er straks niet meer bij. Over twee jaar wil de gemeente Achtkarspelen hier een blauwe zone instellen. 

Dit betekent dat auto’s niet langer dan twee uur in De Kolk of De Dellen geparkeerd mogen staan. Buiten het winkelhart, zoals op het Torenplein, verandert het parkeerbeleid niet.

Centrumplan

Het is één van de voornemens uit het nieuwe centrumplan van de gemeente. Die brengt in kaart hoe het dorpshart eruit ziet na 2020, wanneer de schop erin gaat.

Het plan voorziet in een kleinere rol voor de auto in de winkelstraat. Vrachtverkeer is niet meer welkom, eenrichtingsverkeer wordt uitgebreid en het aantal parkeerplaatsen neemt af van 68 naar pakweg 40.

Fietsers en voetgangers

In plaats daarvan komen er meer rijwielrekken. Bovendien krijgt Surhuisterveen oplaadpunten voor fietsen en elektrische auto’s. Daarvan is er nu maar één.

Ook de voetgangers krijgen meer ruimte. Struikelstenen, zoals paaltjes en verzinkte bollen, verdwijnen uit het straatbeeld. Het nieuwe wegdek wordt minder glad en aan verzakkingen komt een einde.

2,5 miljoen euro

Verder raadt het rapport aan om de weekmarkt op zaterdag te verplaatsen van het Torenplein naar de Kolk. Zo komen hier meer parkeerplaatsen vrij. Tot slot pleit het centrumplan voor meer kunstobjecten in de openbare ruimte.

Het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen verwacht dat de kosten voor het project oplopen tot pakweg 2,5 miljoen euro. Daarnaast wordt een bedrag van 25.000 euro vrijgemaakt om het plan verder uit te werken.

Niet definitief

Definitief is het ontwerp dan ook niet. Plaatselijk belang in Surhuisterveen en ondernemersvereniging H&I zijn uitgenodigd om te komen met voorstellen voor aanpassingen.

Daarnaast moet ook de gemeenteraad in Buitenpost nog akkoord gaan met de plannen.

Surhuisterveen in voetsporen Friese Elfsteden...

Op kletterfreed werden de fonteinen in de Friese Elfsteden in het kader van Leeuwarden- Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa één voor één in werking gesteld met uitzondering van die in Dokkum, die nog niet gereed is.

Op de tekening van de upgrading van het centrum van Surhuisterveen werd ook een fontein ontdekt. Ook Surhuisterveen in de voetsporen van de Friese Elfsteden…

“Het zou mooi zijn dat Surhuisterveen een eyecatcher krijgt op het Torenplein bij binnenkomst van het centrum”, vertelde projectleider Jasper Bergsma op de voorlichtingsavond. “Voorheen hadden we ook op het plein een kunstwerk staan.”

 

 
Button