TINEKE FOPMA

Trijnie Fopma werd in 1953 te Huins geboren en debuteerde bij De Friesche Leeuw in 1973. Daarvoor had ze een jaar aan damesvoetbal gedaan. Later verhuisde ze naar Zeeland en woonde in Middelharnis, Goes en Nisse. In 1975 werd de 22-jarige student geschiedenis zeer verrassend wereldkampioene op de weg in het Belgische Mettet. "Enkele kilometers voor de aankomst ben ik weggesprongen. Na enige tijd keek ik achterom en zag dat er niemand meegesprongen was. Voor mijn gevoel klopte dat niet, ik werd zenuwachtig en begon steeds langzamer te rijden. Op de meet werd ik bijna nog ingelopen, maar de voorsprong was net vol- doende voor het goud", legde Tineke Fopma uit. In hetzelfde jaar behaalde zij een bronzen medaille in het nationale achtervolgingskampioenschap. Een zilveren medaille werd in 1976 behaald in het Nederlandse wegkampioenschap, terwijl zij op het wereldkampioenschap 14e werd. Een jaar later werd Fopma 5e op het WK en 3e op het NK omnium op winterbanen. Werd ze in 1978 nog 6e op de weg bij het NK, in 1979 greep ze de nationale wegtitel en werd 18e op het WK. In 1981 sloot ze de rij met grote successen af met een tweede plaats op het Nederlands wegkampioenschap.

JIPPE VAN DER GALIËN Jippe van der Galiën, geboren op 11 december 1943, is afkomstig uit Damwoude maar woont sinds jaar en dag in Drachten. Al meer dan 40 jaar is hij werkzaam bij Philips aldaar.

Sinds ca. 1970 was hij actief als clubbestuurder van de Wielervereniging Drachten en Omstreken, waarvoor hij o.m. de wedstrijdadministratie verzorgde. Sinds 1972 jureert hij bij wielerwedstrijden. Nog niet met licententie; dat was nog niet verplicht. Die verplichting kwam in 1977 en Jippe van der Galiën gaf zich direct op als cursist. Hij slaagde met vlag en wimpel en is sindsdien niet meer weg te denken van het Friese juryverhoog. Maar ook buiten de provinciegrenzen deed Van der Galiën zich gelden. Hij jureerde in alle klassieke wegwedstrij- den in het Noorden, maar ook in de Profronde van Nederland, Olympia's Tour en de Neder- landse clubkampioenschappen in Dronten prijkte zijn naam als jurylid in het programmaboek. Als tijdwaarnemer geniet Jippe van der Galiën grote bekendheid. Op 17 maaart werd hem voor de vele verdiensten tijdens de Dokkum-Woudenomloop te Dokkum de KNWU-onder- scheiding het Zilveren Wiel uitgereikt.